Verklaring keurmerken

Max Havelaar voor eerlijke beloning en goede werkomstandigheden

Max Havelaar is het onafhankelijke keurmerk voor Fair trade. Producten met het Max Havelaar keurmerk zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Een veel voorkomende gedachte is dat Max Havelaar een merk is en eigen producten zoals koffie op de markt brengt. Dat is niet het geval. Stichting Max Havelaar produceert of verkoopt zelf niets. Max Havelaar is een keurmerk dat consumenten en bedrijven de mogelijkheid biedt om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk.
Lees meer.


Het Europese Bio-keurmerk voor biologisch geteelde / geproduceerde voedingsmiddelen

Het logo geeft aan dat de producten voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan en geproduceerd zijn zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Verder is het verboden kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen toe te voegen of genetisch gemodificeerde ingrediënten te gebruiken. Al deze voorwaarden worden gegarandeerd door een systeem van onafhankelijke controle-organisaties die op regelmatige basis steekproeven uitvoeren. Het label is verplicht op alle voorverpakte producten geproduceerd na 1 juli 2012 en zal dus langzaam maar zeker de winkelrekken veroveren. Voor verse producten zal dit proces erg snel verlopen. Voor conserven en andere producten die langer bewaard kunnen worden, zult u mogelijk enkele maanden moeten wachten voordat u het label ziet opduiken op uw favoriete producten.


Het EKO-keurmerk voor biologisch geteelde / geproduceerde voedingsmiddelen

Als een product het EKO-keurmerk heeft, betekent dit dat het product biologisch is en door Stichting Skal is gecontroleerd. De producten met het EKO-keurmerk voldoen aan de wettelijke eisen en mogen dus biologisch heten. Aan de biologische productie mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest te pas komen. Ook is dierenwelzijn gewaarborgd, onder andere omdat de dieren naar buiten mogen, niet preventief antibiotica krijgen en er meer dan voldoende stro in de stal aanwezig is.
Lees meer.


BDIH voor 100% natuurlijke cosmetische producten

BDIH staat voor Bond Duitse Industrie en Handelsonderneming voor farmaceutische producten, gezondheids- en reformproducten, voedingssupplementen en persoonlijke huidverzorgingsproducten. Alleen die producten die aan de strenge criteria van de richtlijn voldoen, mogen het BDIH-keurmerk dragen. Dit houdt in dat de producten 100% natuurlijke grondstoffen bevatten en dat de productie op milieuvriendelijke wijze plaatsvindt. Ook heeft de fabrikant ecologische en sociale verantwoordelijkheden zoals het niet testen op dieren. Er vindt twee maal per jaar een controle plaats op grondstoffen en eindproduct. Het BDIH-keurmerk wordt pas verleend als volledig wordt voldaan aan de eisen en controles van de BDIH. De consument heeft met dit keurmerk 100% betrouwbaarheid in handen. Gecontroleerde natuurcosmetica bevat als natuurlijke grondstoffen plantaardige oliën, vetten en wassen, kruidenextracten, bloemenwater, etherische oliën en aroma's uit kbA (kontrolliert biologischer Anbau) -gecontroleerde biologische teelt. Naast de zorgvuldige keuze met betrekking tot plantaardige grondstoffen, spelen de milieuvriendelijkheid van het product, het milieuvriendelijk vervaardigen van een product, de afbreekbaarheid van de grondstoffen op milieuvriendelijke manier en het inzetten van recyclebare verpakkingen een grote rol.
Lees meer.


NATRUE voor natuurlijke en biologische cosmetica

NATRUE is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor natuurlijke en biologische cosmetica. NATRUE streeft naar de hoogst mogelijke standaard voor natuurlijke en biologische cosmetica en de daarvoor gebruikte ingrediënten en uiteraard dierproefvrij. Wij verkopen alleen de producten met het op dit moment hoogst mogelijk te behalen keurmerk (organic cosmetics). Deze producten bevatten minstens 95% biologische ingrediënten. Informatie over de drie NATRUE labels, de bijna 1400 gecertificeerde NATRUE producten en de NATRUE criteria zijn te vinden op www.natrue.org.
Lees meer.


USDA voor 100% natuurlijke / organische producten vanuit het buitenland

Het USDA-keurmerk (United States Department of Agriculture) mag gebruikt worden op producten die voldoen aan de Amerikaanse NOP-normen en behoren tot de ‘100% organic’ of ‘organic’-categorie. Buitenlandse producenten of verwerkers die biologische producten op de Amerikaanse markt willen brengen, dienen gecertificeerd te zijn door een certificeringsinstantie die door de USDA geaccrediteerd is.
Lees meer.


Proefdiervrij voor cosmetische producten

Proefkoneen is een informatief keurmerk van Stichting Proefdiervrij. Een logo dat garandeert dat er voor de bestanddelen van cosmetica geen dierproeven zijn uitgevoerd. Stichting Proefdiervrij is de grootste organisatie in Nederland die zich inzet voor de belangen van proefdieren. Het doel van Proefdiervrij is de vervanging van alle proefdieren door proefdiervrije technieken. Dit doel wil de stichting op een geweldloze manier bereiken. 
Lees meer.